Alaska

Alaska is, qua oppervlakte, de grootste staat van de Verenigde Staten. Het is gelegen in het noordwestelijk uiteinde van het Noord-Amerikaanse continent met Canada in het oosten, de Arctische Oceaan in het noorden, de Stille Oceaan in het westen en zuiden en met Rusland verder in het westen aan de andere kant van de Beringstraat. Ongeveer de helft van Alaska’s bijna 700.000 inwoners woont in het Anchorage grootstedelijk gebied. Alaska is de dunst bevolkte staat van de VS.

De Amerikaanse Senaat stemde op 30 maart 1867 in met de aankoop van Alaska van het Russische Rijk voor 7.200.000 dollar. Het land onderging een aantal administratieve wijzigingen voordat het een georganiseerde grondgebied werd op 11 mei 1912 en de 49e staat van de VS op 1 maart 1959.

De naam “Alaska” (Аляска) werd al in de Russische koloniale tijd geïntroduceerd als het alleen werd gebruikt voor het schiereiland en is afgeleid van het Aloëte alaxsxaq, wat “het vasteland” betekent of meer letterlijk, “de richting van het object waarop de actie van de zee is gericht”. Het is ook bekend als Alyeska, het “grote land”.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.