Australië

Australië (officieel het Gemenebest van Australië) is een land op het zuidelijk halfrond, dat zowel ’s werelds kleinste continent is als ’s werelds grootste eiland (Tasmanië) heeft. Tot Australië behoren ook tal van andere eilanden in de Indische en de Stille Oceaan Oceans. Australië is de enige plek dat tegelijkertijd een continent, een land en een eiland is. Naburige landen zijn Indonesië, Oost-Timor en Papoea Nieuw Guinea in het noorden, de Salomonseilanden, Vanuatu en Nieuw Caledonië aan de noord-oost en Nieuw Zeeland naar het zuidoosten.

Ongeveer 40.000 jaar voordat eind 18de eeuw de Europese kolonisering begon, werden het Australische vasteland en Tasmanië bewoond door ongeveer 250 verschillende inheemse stammen (Aboriginal en Torres Strait-eilanders). Na sporadische bezoeken door vissers uit het onmiddellijke noorden en de Europese ontdekking door Nederlandse ontdekkingsreizigers in 1606 werd de oostelijke helft van Australië in 1770 opgeëist door de Britten en initieel bevolkt door strafrechtdeportatie naar de op 26 januari 1788 opgerichte kolonie New South Wales. De bevolking groeide gestaag in de volgende jaren, het continent werd ontdekt en nog eens vijf grotendeels zichzelf besturende Kroonkolinies werden opgericht.

Op 1 januari 1901 vormden de zes kolonies een federatie en het Gemenebest van Australië kwam tot stand. Sinds de vorming van de Federatie heeft Australië een stabiele liberale democratische politieke systeem en blijft het een Gemenebest rijk. De bevolking is net iets meer dan 21,7 miljoen met circa 60% geconcentreerd in en rondom de staathoofdsteden Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth en Adelaide. Hoofdstad van Australië is Canberra, dat gelegen is in het Australian Capital Territory (ACT).

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.