Canada

Canada (spreek uit /ˈkænədə/) is een land dat ruwweg de bovenste helft van Noord-Amerika bevat, zich strekkend vanaf de Atlantische Oceaan in het oosten, de Stille Oceaan in het westen en de Arctische Oceaan in het noorden. In omvang is het ’s werelds één na grootste land en deelt’s werelds langste gemeenschappelijke grens met de Verenigde Staten.

Canada werd millennia bewoond door diverse inheemse bevolkingsgroepen. Vanaf het einde 15de eeuw verkende Britse en Franse expedities eerst de Atlantische kust en later vestigden zich daar. Frankrijk vestigde in 1763 bijna al haar koloniën in Noord-Amerika na de Zevenjarige Oorlog. Toen drie Britse Noord-Amerikaanse koloniën in 1867 een confederatie vormde, werd Canada opgericht als een federale koninkrijk van vier provincies. Dit was het startpunt voor de aansluiting van andere provincies en gebieden en het startpunt van toenemende autonomie uit het Verenigd Koninkrijk. De autonomie werd in 1931 benadrukt door het Statuut van Westminster. In 1982 resulteerde dit uiteindelijk in verdere onafhankelijk vastgelegd in de Canada Act.

De federatie, bestaande uit tien provincies en drie territoria, maakt van Canada een parlementaire democratie en een constitutionele monarchie met koningin Elizabeth II als staatshoofd. Het is een tweetalig en multicultureel land met het Engels en het Frans als officiële talen, zowel op federaal niveau als in de provincie New Brunswick. Door zijn technologisch voortgang en industrialisatie heeft Canada een gediversifieerde economie afhankelijk van zijn overvloedige natuurlijke hulpbronnen en van de handel met met name de Verenigde Staten, waarmee Canada een lange en complexe relatie heeft. Canada is een lid van de G8, de NAVO, de OESO, WTO, het Gemenebest van Naties, de Francofonie, de OAS, APEC, en de Verenigde Naties.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.