Namibië

Namibië, officieel de Republiek Namibië, is een land in Zuid-Afrika waarvan de westelijke grens de Atlantische Oceaan is. Het deelt grenzen met Angola en Zambia in het noorden, Botswana en Zimbabwe in het oosten en Zuid-Afrika in het zuiden en oosten. Het verkreeg onafhankelijkheid van Zuid-Afrika op 21 maart 1990 volgende op de Namibische Oorlog van Onafhankelijkheid. De hoofdstad en grootste stad is Windhoek (Duits: Windhuk). Namibië is een lidstaat van de Verenigde Naties (VN), de Southern African Development Community (SADC), de Afrikaanse Unie (AU), het Gemenebest van Naties en vele andere internationale organisaties. Het heeft vele namen gekregen: het land van contrasten, het land God in woede maakte, de leeftijdsloze land. Gedurende vele jaren was het alleen bekend als Zuid-West-Afrika, maar het nam de naam Namibië over van de Namib Desert. Na Mongolië is het op één na dunstbevolkte land ter wereld.

Het werd bezocht eind 18de eeuw door de Britse en Nederlandse missionarissen, maar werd een Duits protectoraat in 1884. In 1920 gaf de Liga van Naties het land in mandaat aan Zuid-Afrika, waarbij hun wetten en apartheidsbeleid één op één opgelegd werden. Lokale opstanden en brieven ongezonden door de traditionele Afrikaanse leiders als Hosea Kutako, dwongen in 1966 de Verenigde Naties directe verantwoordelijkheid te nemen over het grondgebied, de naam in 1968 te veranderen in Namibië en in 1973 de South West Africa People’s Organization (SWAPO) als officiële vertegenwoordiger van de Namibische bevolking te erkennen.

Namibië bleef gedurende deze tijd echter onder het Zuid-Afrikaanse bewind. Namibische leiders verlangde naar de onafhankelijkheid en begonnen guerrilla-activiteiten, vooral in het noorden. In 1970 sloot SWAPO een alliantie met Fidel Castro die Cubaanse troepen stuurde om samen met SWAPO-troepen te strijden voor onafhankelijkheid. Zuid-Afrika reageerde door in 1985 een interim-bestuur in Namibië aan te stellen. Namibië verkreeg volledige onafhankelijkheid van Zuid-Afrika op 21 maart 1990. De Namibische onafhankelijkheid viel samen met de terugtrekking van Zuid-Afrika uit Angola. Namibië werd vanaf dat moment bestuurd door een democratisch gekozen president, een premier, een kabinet en de Nationale Assemblee. Namibië is een van Afrika’s meest ontwikkelde en stabiele landen, met een stabiele meerpartijenstelsel parlementaire democratie en een geschatte bevolking van bijna 2 miljoen. Toerisme en de mijnbouw van edelstenen en metalen vormen de ruggengraat van de economie van Namibië. Ongeveer de helft van de bevolking leeft onder de internationale armoedegrens van US $ 1,25 per dag.

 

De natie heeft zwaar geleden onder de gevolgen van HIV en AIDS; naar schatting leven één op de zeven met aids en gevreesd wordt dat het aantal getroffenen door zelfs nog hoger ligt.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.