Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland is een eiland land in het zuid-westelijke deel van de Stille Oceaan met twee belangrijkste landmassas (het Noorder Eiland en het Zuider Eiland) en talloze kleinere eilanden, waarvan Stewart Island/Rakiura en de Chatham-eilanden de bekenste zijn. De inheemse Māori noemde Nieuw-Zeeland Aotearoa, vaak vertaald als Het Land van de Lange Witte Wolk. Het gebied van Nieuw-Zeeland bevat ook de Cookeilanden en Niue (in een vrije associatie), Tokelau-eilanden en de Ross Dependency (Nieuw-Zeelands territoriale claim in Antarctica).

Nieuw-Zeeland is bekend om haar geografische isolatie: het ligt op ongeveer 2000 km (1250 mijl) ten zuidoosten van Australië in de Tasman Zee en haar meest naaste buren in het noorden zijn Nieuw-Caledonië, Fiji en Tonga. Tijdens zijn lange isolement heeft Nieuw-Zeeland een unieke fauna ontwikkeld gedomineerd door vogels, waarvan een aantal uitstierven als gevolg van de komst van de mens en door de mens ingevoerde zoogdieren.

De bevolking van Nieuw-Zeeland is hoofdzakelijk van Europese afkomst; de inheemse Māori is de grootste minderheid. Aziaten en niet-Māori Polynesiërs zijn ook belangrijke minderheden met name in stedelijke gebieden. De meest gesproken taal is Engels.

Nieuw-Zeeland is een ontwikkeld land dat hoog genoteerd staat op het gebied van menselijke ontwikkeling, kwaliteit van het leven, levensverwachting, geletterdheid, openbaar onderwijs, vrede, welvaart, economische vrijheid, gemak van zakendoen, ontbreken van corruptie, persvrijheid en bescherming van burgerlijke vrijheden en politieke rechten. De steden behoren tot ’s wereld meest leefbare.

Koningin Elizabeth II is Nieuw-Zeelands staatshoofd en wordt vertegenwoordigd door een niet-partijgebonden gouverneur-generaal. De koningin heeft geen echte politieke invloed en haar standpunt is in wezen symbolische naast vijf reserve bevoegdheden. De politieke macht is in handen van het democratisch gekozen parlement van Nieuw-Zeeland onder leiding van de premier, die het hoofd van de regering is.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.